W ciągu ostatniej dekady nastąpił postęp w technologiach sekwencjonowania o wysokiej przepustowości, co doprowadziło do szybkiego gromadzenia danych charakteryzujących różnego rodzaju mikrobiomy, w tym jelit czy obszarów zbudowanych. Klasyczne metody charakteryzacji, analiz czy wnioskowania okazały się niewystarczające, co umożliwiło wykorzystanie potencjału uczenia maszynowego i sztucznej inteligencji (AI). Dzięki temu możliwe jest nie tylko scharakteryzowanie składu mikrobioty jelitowej prawie w czasie rzeczywistym, ale również zinterpretowanie go w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe i opracowanie zindywidualizowanych zaleceń żywieniowych.
Założyciele OneBiome są ekspertami w obszarach Data Science i ML/AI aplikującymi te technologie w swoich badaniach od ponad dekady. Dzięki wykorzystaniu AI w naszych usługach dietetycy i inni specjaliści otrzymują kompleksowy zestaw danych umożliwiający prawdziwie zindywidualizowane podejście do klienta.
Przejdź do artykułu naukowego…